Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που συνάνθρωποι μας έχουν παρεξηγήσει την διαδικασία της ψυχοθεραπείας.  Έχει μείνει στην αναπαράσταση πολλών ανθρώπων ότι η διαδικασία αυτή είναι ευχάριστη, ήρεμη, χαλαρωτική- ίσως μερικές φορές και κάτι σαν διαλογισμός,υπνωτισμός κτλ. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική! Η ψυχοθεραπεία είναι μία ζόρικη, επώδυνη αλλά και αναγκαία διαδικασία μέσα από την οποία τα αποτελέσματα είναι όντως αναζωογονητικά και θαυματουργά για τον θεραπευόμενο.. Είναι αναγκαία και απαραίτητη γιατί αποτελεί το βασικό δρόμο προς την έκφραση, τη λύτρωση και την τελική  χαρά και ευτυχία του θεραπευόμενου αλλά και επώδυνη και βασανιστική γιατί το άτομο καλείται να βιώσει πολύ έντονα και δυσάρεστα συναισθήματα μέσα από τα οποία πρέπει να περάσει για να μεταβεί σταδιακά στα ευχάριστα και χαρούμενα.

Η ψυχοθεραπεία προκειμένου να έχει τα αναμενόμενα καλά αποτελέσματα προυποθέτει την «εργασιακή συμμαχία » μεταξύ του θεραπευόμενου και του θεραπευτή. Τι σημαίνει όμως  η «εργασιακή συμμαχία»; Σημαίνει ότι ένα πλαίσιο βαθιάς εμπιστοσύνης αναπτύσσεται σταδιακά μεταξύ των δύο προσώπων το οποίο θα λειτουργήσει αργότερα ως θεμέλιο για την ελεύθερη έκφραση βαθύτερων συναισθημάτων και την αποφόρτιση του θεραπευόμενου. Η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι που κατακτιέται αμέσως αλλά χρειάζεται τον χρόνο της ο οποίος είναι ανάλογος της έντασης και των διάρκειας των τραυματικών εμπειριών που είχε ο θεραπευόμενος στο παρελθόν.

Η διαθεσιμότητα του θεραπευτή, τα σταθερά -δομικά στοιχεία της θεραπείας (ώρα, ημέρα, διάρκεια, χώρος) η επιτρεπτικότητα του θεραπευτή για την ελεύθερη έκφραση του θεραπευόμενου, η ενσυναίσθηση του καθώς και η προτροπή και ενθάρρυνση προς τον θεραπευόμενο είναι αυτά που ευνοούν την ανάπτυξη της εργασιακής  συμμαχίας που είναι απαραίτητη να εγκατασταθεί για την ομαλή και επιτυχημένη έκβαση της θεραπείας. Δίχως τη βάση της εργασιακής συμμαχίας η θεραπεία είναι καταδικασμένη αργά ή γρήγορα να αποτύχει .

Από τη στιγμή που εγκαθίσταται η συμμαχία μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή έχει επιτευχθεί  μία βάση πάνω στην οποία θεραπευτής και θεραπευόμενος θα δουλέψουν από κοινού προς όφελος του δεύτερου. Σιγά-σιγά πάνω σε αυτή τη βάση ο θεραπευόμενος θα αποκτά επίγνωση των διαφόρων συναισθηματικών  θεμάτων που τον απασχολούν και θα αποκτήσει κίνητρο για την σημαντική συμμετοχή του σε αυτή τη διαδιακασία.Μέσα από τη μέθοδο της ανάλυσης του ελεύθερου συνειρμού, της ερμηνείας του από τον έμπειρο θεραπευτή,της  συνειδητής προσέγγισης εκ ‘μέρους  του θεραπευόμενου  και της ενδοψυχικής διαδικασίας που ακολουθεί αρχίζουν να συμβαίνουν αλλαγές που σταδιακά θα γίνονται αντιληπτές  από τον θεραπευόμενο και  θα τον ενδυναμώνουν με υπομονή και επιμονή για την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια εκ μέρους του.  Αυτά είναι και τα δύο πιο σημαντικά όπλα του θεραπευόμενου σ’αυτή την επώδυνη διαδικασία: η υπομονή και η επιμονή του που θα τον οδηγήσουν στο να βγεί νικητής μέσα απ΄αυτόν τον αγώνα

Τα βασικά στοιχεία μιας καλής ψυχοθεραπείας είναι η παράταση στον χρόνο, η ματαίωση του θεραπευόμενου, η αυτοταπείνωση του, ξανά η παράταση στο χρόνο, η ματαίωση του, το συγνώμη, το δάκρυ και το τελικό ευχαριστώ του προς το θεραπευτή. Είναι μια διαδικασία η οποία όσο μεγαλύτερη αυτοταπείνωση και ματαίωση περιέχει τόσο πιο λυτρωτικά είναι τα αποτελέσματα της για τον θεραπευόμενο και τόσο πιο βαθιά εισχωρεί στον ψυχισμό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο θεραπευόμενος οδηγείται  στη λύτρωση, στη κατάκτηση της ελευθερίας, της δύναμης και στη βίωση σταθερών πλέον ευχάριστων συναισθημάτων. Αυτό είναι και το μεγάλο δώρο της ψυχοθεραπείας  αλλά και η μοναδικότητα της προσφοράς της στον άνθρωπο .